Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Για μεσημεριανό προτείνουμε:Μουσακά




Yλικά  για ένα μέτριο ταψί:
2-3 μεγάλες  μελιτζάνες  κομμένες κατά μήκος σε φέτες
3-4 μεγάλες πατάτες  κομμένες κατά μήκος σε φέτες
3-4 μικρά κομματάκια βουτύρου 
αλάτι
πιπέρι
500 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά 
ελαιόλαδο
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι για την μπεσαμέλ

μπεσαμέλ (χρησιμοποιώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στο κουτί του εμπορίου ή κάνοντας εσείς τη δική σας χρησιμοποιώντας:
1 κουτί γάλα εβαπορέ (410 ml.)
2 κούπες  νερό
1 ολόκληρο πακέτο κορν φλάουρ ( 200 gr)
4 αυγά
λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο)

Για να τσιγαρίσετε  τον κιμά θα χρειαστείτε:

 ελαιόλαδο
1 ποτήρι (του κρασιού) κόκκινο κρασί, προαιρετικά
κανέλα προαιρετικά
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαύρο πιπέρι σε κόκκους 3-4
πελτέ ντομάτας ή σάλτσα ντομάτας 
αλάτι, πιπέρι
νερό


Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πλένετε καλά τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες και απορροφάτε με μια πετσέτα τα νερά τους. Στη συνέχεια τις τηγανίζετε σε μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο  για 7-8 λεπτά. Το ίδιο πράγμα κάνετε και με τις πατάτες. Μετά το τηγάνισμα βάζετε τόσο τις μελιτζάνες όσο και τις πατάτες σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθούν τα λάδια.
  
Έπειτα τσιγαρίζετε τον κιμά. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά για 8-10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε στη συνέχεια τον κιμά Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι το κρέας να αλλάξει χρώμα και στη συνέχεια ρίχνετε τη δάφνη και τους κόκκους από μαύρο πιπέρι (κρασί και κανέλα προαιρετικά). Τέλος προσθέτετε τον πολτό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά περίπου προσθέτοντας λίγο νερό.

Ετοιμάστε την μπεσαμέλ  και αρχίστε να φτιάχνετε τον μουσακά.
Βάζετε πρώτα στη βάση του σκεύους μια στρώση πατάτες και προσθέτετε μια στρώση κιμά. Συνεχίζετε με μια στρώση μελιτζάνες προσθέτοντας μια στρώση κιμά και ου το καθεξής.  Τελειώνοντας περιχύνετε στο ταψί την μπεσαμέλ να πάει παντού, ρίχνετε το κεφαλοτύρι και  2-3 μικρά κομματάκια βουτύρου.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.

Μπελαλίδικο φαγητό ο μουσακάς και λίγο βαρύς, οπότε οπλιστείτε με κουράγιο μέχρι να τον φτιάξετε και λόγω ζέστης μη φάτε μεγάλο κομμάτι και σας πέσει βαρύ!

                                                                                                      Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...