Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Σάμος...


Γνωρίζετε ότι το πρώτο γεωργικό προϊόν διαχρονικά στη Σάμο, είναι το λάδι?
Στο νησί της Σάμου πριν από χρόνια υπήρξαν τα περισσότερα ελαιοτριβεία λόγω της παραδοσιακής επεξεργασίας της ελιάς σε λάδι, σήμερα δυστυχώς έχουν μείνει ελάχιστα. Παρόλα αυτά το νησί της Σάμου είναι γνωστό για τα κρασιά του και ιδιαίτερα το 'μοσχάτο' όπως επίσης και για την παραδοσιακή κουζίνα η οποία έχει επιρροές από τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Στη μαγειρική τους οι ντόπιοι χρησιμοποιούν σαμιώτικα μυρωδικά όπως η θρούμπα και η μπαρμπαρόριζα που δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση!

Παρακάτω σας παραθέτω μια παραδοσιακή σαμιώτικη συνταγή:

Κολοκυθολούλουδα:

ΥΛΙΚΆ:
1 κούπα τυρί φέτα
1 κούπα τυρί γλυκιά γραβιέρα
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές αλεύρι
1-2 αυγά
αλάτι - πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σ' ένα μπολ, βάζουμε τις 2 κούπες με τα τυριά, το πιπέρι, το δυόσμο και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε χτυπώντας τα αυγά. Τα ανακατεύουμε καλά.
2. Παίρνουμε τα κολοκυθολούλουδα, που τα έχουμε βάλει από πριν σε νερό, για να ανοίξουν και τους βάζουμε 1 κουταλιά περίπου από τη γέμιση.
3. Αφού τα έχουμε γεμίσει, τα κλείνουμε, βάζοντας τα φύλλα προς τα μέσα. Τα περνάμε από αλεύρι και στη συνέχεια τα τηγανίζουμε. Αφού τηγανιστούν, τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
Παραλλαγή:Αν θέλουμε, ετοιμάζουμε ένα μείγμα κουρκούτι, που γίνεται ανακατεύοντας τα παρακάτω υλικά:
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα
2 κουταλιές αλεύρι
αλάτι - πιπέρι

Βουτάμε τα κολοκυθολούλουδα στο μείγμα αυτό και τα τηγανίζουμε (χωρίς να τα βάλουμε στο αλεύρι).

(πληροφορίες και πηγές:www.touristorama.com , pamesamo.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...