Εκτέλεση:
Έχετε μια γαλοπούλα περίπου 4 κιλά. Την καθαρίζετε καλά και την πλένετε μέσα έξω. Στη συνέχεια τη στεγνώνετε και την πασπαλίζετε παντού με το εξής μείγμα: Σ' ένα μπολ ανακατεύετε βούτυρο (2 κουταλιές του γλυκού), 1 στυμμένο πορτοκάλι, ένα στυμμένο λεμόνι, ελαιόλαδο (3-4 κουταλιές του γλυκού), αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και μπαχαρικά για μπάρμπεκιου. Απλώνετε το μείγμα στη γαλοπούλα παντού και στο εσωτερικό της. Στη συνέχεια πλένετε και βράζετε για 3-4 λεπτά ένα πορτοκάλι μετρίου μεγέθους με τη φλούδα του. Μόλις το βγάλετε από το νερό το τοποθετείτε στην κοιλιά της γαλοπούλας για να αποκτήσει γεύση το φαγητό σας κατά το ψήσιμο. Έπειτα δένετε τα πόδια της γαλοπούλας για το ψήσιμο και την τοποθετείτε σε μια γάστρα προσθέτοντας λίγο νερό (1 με 1 1/2 κούπα), ενώ τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο πριν κλείσετε το καπάκι της γάστρας. Το φαγητό σας χρειάζεται περίπου 3 ώρες ψήσιμο στους 200 C. Μισή ώρα πριν κλείσετε τον φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα η γαλοπούλα. Να ελέγχετε κάθε ώρα το ζουμί στο φαγητό σας μήπως πρέπει να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό.
(Η ποσότητα των μπαχαρικών που θα βάλετε, εξαρτάται από εσάς)
Μπορείτε να συνοδέψετε τη γαλοπούλα σας με πατάτες:
Παίρνετε πατάτες, τις καθαρίζετε, τις πλένετε και κόβετε την κάθε πατάτα μία φορά κάθετα. Έπειτα τις βράζετε για 8 λεπτά, τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν για 4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε πάνω σ' αυτές αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο ή θυμάρι, ότι σας αρέσει και τις ρίχνετε μέσα στη γάστρα κουνώντας αυτές καλά, για να πάρουν τα ζουμιά από το φαγητό. Προσοχή: Τοποθετείτε τις πατάτες μέσα στη γάστρα περίπου 1 1/2 πριν κλείσετε τη γαλοπούλα σας.
Καλή σας όρεξη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου