Υλικά:
1/2 ενός ποτηριού ελαιόλαδο
1/2 ενός ποτηριού σπορέλαιο
χυμό από 1 στυμμένο πορτοκάλι
baking powder 1 1/2 κουταλιά του γλυκού
κανέλα
2 κουταλιές του γλυκού σόδα
1 1/2 κούπα ζάχαρη
σουσάμι
1 χούφτα σταφίδες μικρές ξανθές
αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μαλακή η ζύμη
Εκτέλεση:
Σ' ένα μπολ διαλύετε το baking powder με την σόδα και τον χυμό πορτοκαλιού. Έπειτα προσθέτετε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και την κανέλα. Χτυπάτε καλά το μείγμα και στη συνέχεια ρίχνετε
τις σταφίδες και σιγά σιγά το αλεύρι. Μόλις γίνει η ζύμη σας, μαλακή μεν αλλά να μην κολλάει στα χέρια σας, δημιουργείτε τα κουλουράκια σε σχήμα όπως στην εικόνα και τα βουτάτε στο σουσάμι. Τέλος βουτυρώνετε το ταψί σας, τοποθετείτε μέσα τα κουλουράκια και τα βάζετε στον φούρνο στους 180 C βαθμούς για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Χορτόπιτα νηστίσιμη:
Υλικά:
Αρωματικά χόρτα της προτίμησης σας (σπανάκι, πράσα,σέσκουλα)
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκι με την πρασινάδα τους
άνηθο
αλάτι
λάδι
φύλλο χωριάτικο αν δεν ανοίξετε εσείς φύλλο
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε καλά και πλένετε τα χόρτα. Στη συνέχεια τα ζεματίζετε για 5-10 λεπτά σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό. Τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε με λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτετε το αλάτι και τέλος τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και μπόλικο άνηθο. Κλείνετε την εστία σας αλλά συνεχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά. Βουτυρώνετε το ταψί που θα απλώσετε το χωριάτικο φύλλο, τοποθετείτε το πρώτο, το βουτυρώνετε, ρίχνετε πάνω σ΄αυτό το μείγμα με τα χόρτα και στη συνέχεια καλύπτεται με το δεύτερο φύλλο το οποίο βουτυρώνετε από την πάνω μεριά καλά. Βάζετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για 50 με 60 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου