Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ένα ελαφρύ και ανοιξιάτικο γλυκό....


 Ό,τι πρέπει για αποτοξίνωση μετά τα τσουρέκια και τα κουλούρια του Πάσχα.

Υλικά
  • 500 γρ. λευκό, γλυκό κρασί (π.χ. Samos ή Muscat Λήμνου)
  • 20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (δηλαδή 4 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα, αν τα φύλλα είναι μικρότερου βάρους)
  • 400 - 500 γρ. ανάμεικτα φρούτα εποχής της αρεσκείας μας, κομμένα σε μικρά κομμάτια (π.χ. φράουλες, ακτινίδια, πορτοκάλια, μπανάνες κ.λπ.)
  • μερικά φρέσκα φύλλα από μυρωδικό της αρεσκείας μας (δυόσμος, λουίζα, μέντα, βασιλικός), ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί
Μερίδες 5 - 6
Προετοιμασία 15΄ - 20΄ Αναμονή 2 ώρες
Διαδικασία
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Εν τω μεταξύ γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και μπόλικα παγάκια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του κρασιού (όχι τόσο ώστε να βράσει) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στύβουμε τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στο ζεστό κρασί. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσουν τα φύλλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, το οποίο τοποθετούμε μέσα στο μπολ με τα παγάκια. Ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα, μέχρι να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει ελαφρά (βοηθούν πολύ τα παγάκια). Σε αυτό το στάδιο, προσθέτουμε τα κομμένα φρούτα και τα ψιλοκομμένα φύλλα του μυρωδικού και ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε το μείγμα σε 5 - 6 ψηλά ποτήρια και τα βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο ή μέχρι να σφίξει καλά το ζελέ. Σερβίρουμε διακοσμώντας με τη σαντιγί.

 Συμβουλές

Δεν βάζουμε ανανά στο ζελέ, γιατί δεν θα μας πήξει.
Για να φτιάξουμε τη σαντιγί, πρέπει η κρέμα να είναι πολύ κρύα. Για μεγαλύτερη ευκολία, βάζουμε και τον κάδο ή το μπολ όπου θα τη χτυπήσουμε στο ψυγείο, να κρυώσει καλά.

(πηγή:gastronomos.gr(Στέλιος Παρλιάρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...