Ταχίνι («ταχίν» στα τούρκικα) ονομάζεται ο πολτός του σησαμιού.
Είναι ένα αμιγώς φυσικό προϊόν και παρασκευάζεται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού. Συγκεντρώνει όλα εκείνα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και δικαίως θεωρείται μια «υπερτροφή».
Υλικά συνταγής
για την πίτα
½ φλιτζ. ταχίνι
1¾ φλίτζ. νερό
1 φλιτζ. χυμός πορτοκάλι
1 λεμόνι (ο χυμός του)
2 φλιτζ. ζάχαρη
3½ φλιτζ. σιμιγδάλι
1 φλιτζ. αμύγδαλα φιλέ
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
Για το σιρόπι:
2½ φλιτζ. νερό
3 φλιτζ. ζάχαρη
1 λεμόνι (η φλούδα του)
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
Με μίξερ χτυπάμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού και τα ¾ φλιτζ. νερό. Χτυπάμε καλά μέχρι να ασπρίσει το ταχίνι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το υπόλοιπο νερό. Δουλεύουμε το μείγμα με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί, που έχουμε αλείψει ελαφρά με λίγο ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα αμύγδαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά περίπου.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι ελαφρά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Σιροπιάζουμε την πίτα με ταχίνι ζεστή μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου