Μία εκπληκτική συνταγή που ανακαλύψαμε ψάχνοντας το διαδίκτυο και προέρχεται από το όμορφο νησί της Κρήτης.
Υλικά:
3 κούπες τριμμένο και στραγγισμένο κολοκύθι (προκύπτει από 5-6 μεσαία κολοκύθια, περίπου 800 γραμμάρια όλα μαζί)
2 κούπες αλεύρι (κατά προτίμηση 1 κούπα σταρένιο ,1 κούπα για όλες τις χρήσεις)
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγαλούτσικο ξερό
4 μεσαία αυγά ή 3 μεγάλα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κούπα ξινομυζήθρα ή φέτα
1 κούπα γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
1 φακελάκι μπέικιν (είναι 3,5 κουταλάκια του γλυκού)
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 κούπα περίπου, όχι πατητή)
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές αβάρσαμο (δυόσμο) ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για το πυρέξ και για την επιφάνεια της πίτας
Εκτέλεση:
-Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και το αλατίζουμε . Το αφήνουμε σε σουρωτήρι για μια ώρα και το πιέζουμε να βγάλει και όσα υγρά γίνεται ακόμη.
-Μετράμε τρεις κούπες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Πάνω ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα πράσινα.
-Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα τυριά και σε άλλο τα αλεύρια με το μπέικιν και το πιπέρι .
-Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο σε σκεύος ανάμειξης με το χέρι ή με το μίξερ χειρός.
-Προσθέτουμε τα πράσινα (κολοκύθια κλπ) , τα λευκά (τυριά) και τα λευκοκίτρινα (αλεύρια) ανακατεύοντας με το χέρι κάθε φορά που προσθέτουμε ένα μείγμα.
-Αδειάζουμε τον πηκτό χυλό σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ή σε ταψάκι (40x28 είναι το δικό μου) . Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνειά της να ισιώσει.
-Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 60-65 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και ο πάτος της. Τη σερβίρουμε ελαφρά ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
**Τα τυριά πρέπει να είναι συνολικά 2 κούπες. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες από κάθε είδος ανάλογα με τι τυρί έχουμε στο ψυγείο μας. Αξιοποιούμε ό,τι τυρί μας έχει περισσέψει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου