Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμερα προτείνουμε γαύρο λαδορίγανη με πιπεριές και ντομάτα

Μπορεί το καλοκαίρι ημερολογιακά να τελείωσε παρόλα αυτά οι καλοκαιρινές συνταγές έχουν ακόμη την τιμητική τους. Μία από αυτές είναι και ο γαύρος λαδορίγανη με πιπεριές και ντομάτα δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη.


Υλικά για 1 μέτριο ταψί του φούρνου:
  •     1 κιλό γαύρο
  •     2 πιπεριές κόκκινες
  •     2 πιπεριές κίτρινες
  •     3 πιπεριές πράσινες
  •     3 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  •     1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •     1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  •     1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, για το γαύρο
  •     1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, για τη σάλτσα με τις πιπεριές
  •     2-3 κουτ. σούπας ρίγανη
  •     χοντρό αλάτι, πιπέρι




Εκτέλεση:


    Καθαρίζετε καλά τους γαύρους, αφαιρείτε τα κεφάλια, πιέζετε με το δαχτυλάκι σας να φύγουν τα εντόσθια και τους πλένετε καλά. Τους αλατίζετε και τους βάζετε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσουν.
    Ετοιμάζετε τη σάλτσα με τις πιπεριές: Πετάτε τα κοτσάνια, βγάζετε τα σπόρια και ψιλοκόβετε τις πιπεριές. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ψιλοκομμένες πιπεριές μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε μέσα τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε μπόλικο πιπέρι. Αφήνετε να πάρει μια βράση και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά.
    Αδειάζετε τη σάλτσα μέσα σε ένα ταψί του φούρνου και βάζετε από πάνω τους γαύρους, τον ένα δίπλα στον άλλον. Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μπόλικη ρίγανη, πιπέρι και λίγο χοντρό αλάτι.
    Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά, μέχρι να καλοψηθούν οι γαύροι και να κάνουν μια κρούστα από πάνω. Τους σερβίρετε ζεστούς ή κρύους μαζί με τη σαλτσούλα του ταψιού.





Φωτογραφία: Γιώργος  Δρακόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...