Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Παιδιά και διατροφή


Παρακολουθώντας τηλεόραση διαπίστωσα πως τόσο οι παιδίατροι όσο και οι διατροφολόγοι καθημερινά επισημαίνουν πόσο άσχημα τρώνε καθημερινά τα παιδιά σήμερα. Δυστυχώς τα έτοιμα φαγητά που συνηθίζουν να τρώνε τα νέα παιδιά στις μέρες μας, επειδή οι γονείς δεν έχουν πλέον αρκετό χρόνο για να μαγειρέψουν, δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά που θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν σωστά. Διαπιστώθηκε ότι πολλά παιδιά δε γνωρίζουν κάποια σημαντικά λαχανικά και φρούτα και αυτό διότι δεν έχουν μάθει να τα τρώνε.
 Τι προτείνουν λοιπόν τόσο οι γιατροί όσο και οι διατροφολόγοι?
Καταρχήν συστήνουν στους γονείς να πάνε μια βόλτα με τα παιδιά τους σ' ένα χωριό ή σε μια φάρμα προκειμένου να τους μάθουν και να τους δείξουν πως ένα λαχανικό ή φρούτο από σπόρος φτάνει να έρχεται στα σπίτια μας, να μαγειρεύεται και να τρώγεται. Πρέπει, θεωρούν οι γιατροί, τα παιδιά να μάθουν το περιβάλλον που τους περιβάλλει, να το αγαπήσουν και να το σεβαστούν. Αν μάθουν να σέβονται το περιβάλλον και ότι το απαρτίζει, θα μάθουν και πόσο καλό κάνει γι' αυτά να τρέφονται σωστά προκειμένου να έχουν μια σωστή ανάπτυξη.
Έπειτα θεωρούν οι γιατροί πως είναι καλό οι γονείς να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία για τα παιδιά τους. Είναι καλό να ζητούν κυρίως από τα μικρά παιδιά να τους βοηθήσουν στην κουζίνα, προκειμένου να μάθουν την επεξεργασία που χρειάζεται για παράδειγμα, το κρέας, το ρύζι, το μπρόκολο, το λάχανο, τα φασόλια, προκειμένου να βρεθούν στο πιάτο τους. Στα παιδιά αρέσει να περνάνε δημιουργικές ώρες με τους γονείς τους, πιστεύουν οι παιδοψυχολόγοι γι' αυτό και η ενασχόλησή τους με τη μαγειρική  και τα τρόφιμα μπορεί να τα βοηθήσει στη μετέπειτα εξελικτική τους πορεία.
Πάνω απ΄όλα λοιπόν σωστή διατροφή για τα παιδιά, αν θέλουμε να μεγαλώσουν σωστά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...