Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Γνωρίζοντας την Άμφισσα...


Άμφισσα, πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας.
Όποιος έχει την τύχη να επισκεφτεί την Άμφισσα, σίγουρα θα μείνει ικανοποιημένος από το πλούσιο παραδοσιακό φαγητό και τη φιλοξενία. Ιδιαίτερα αν επισκεφτείτε την Άμφισσα το Πάσχα θα διαπιστώσετε ότι οι κάτοικοι της πόλης και των γύρω χωριών, που συνηθίζουν να ψήνουν στους δρόμους αρνιά και κατσίκια, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, την ημέρα του Πάσχα, δε θα σας αφήσουν να φύγετε δίχως έναν μεζέ και κρασί! Η πόλη της Άμφισσας έχει αρκετά αξιοθέατα να επισκεφτείτε, τα οποία σώζονται από την ελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, όπως είναι το Κάστρο των Σαλώνων, ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το Βαπτιστήρι που σώζεται δίπλα σ' αυτόν, Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο, τη συνοικία των βυρσοδεψών και τα λουτρά από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η Άμφισσα σφύζει από νεολαία καθώς έχει αρκετούς φοιτητές που σίγουρα είναι σε θέση να σας υποδείξουν τα καλύτερα μέρη για φαγητό, καφέ και ποτό! Οπωσδήποτε θα πρέπει να δοκιμάσετε τις γνωστές ελιές της Άμφισσας, είναι γνωστό άλλωστε ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής, ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς σαν βασική καλλιέργεια της περιοχής. Επίσης  ένα εξαιρετικό φαγητό που προτείνω να δοκιμάσει κανείς, είναι οι μελιτζάνες ιμάμ.

Σας προτείνω μια παραδοσιακή τοπική συνταγή:    (πηγή: http://www.fokidanet.com)

Κόκορας  Κρασάτος με Χυλοπίτες:
Υλικά:
- 1 κόκορας 2-3 κιλά
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο μπρούσκο κρασί
- ελαιόλαδο
- 1/2 κρασοπότηρο νερό
- λεμόνι
- λίγο κονιάκ
- ντομάτες ή τοματοπελτέ
- 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- αλάτι και πιπέρι

- λίγες σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε, καψαλίζετε και πλένετε τον κόκορα. Τον τεμαχίζετε σε μερίδες, αλατοπιπερώνετε και βάζετε τα κομμάτια στην κατσαρόλα με λίγο λάδι να τσιγαριστούν.

Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνετε να ξανθύνουν λίγο, ρίχνετε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα σβήνετε με το κρασί, το κονιάκ και το λεμόνι.
Τα αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί λίγο και μετά προσθέτετε το νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και το βάζετε σε πιατέλα. Σουρώνετε το ζουμί για να μην έχει μείνει κανένα κοκαλάκι και το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα.
Αφού πάρει βράση, βάζετε τις χυλοπίτες να βράσουν (αν το ζουμί δεν αρκεί προσθέστε λίγο νερό αλλά πάντα ζεστό.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...