Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Σπιτικό τουρσί...


Σήμερα θα μάθουμε πως να κάνουμε το δικό μας σπιτικό τουρσί:


Υλικά:
1 μέτριο λάχανο κομμένο στα τέσσερα
1 κουνουπίδι κομμένο
2 καρότα μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα τους
1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
5 άβραστα ρεβίθια


Υλικά για την  άλμη:
-νερό- τα λίτρα ανάλογα με το βάζο που θα χρησιμοποιήσετε (λένε ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό, διότι το νερό της βρύσης περιέχει αρκετό χλώριο)
-χοντρό αλάτι
-ένα αυγό
Σ' ένα δοχείο ανακατεύουμε το νερό με το αλάτι μέχρι να διαλυθεί (1 κουταλιά της σούπας για κάθε λίτρο νερό)
Θα διαπιστώσετε ότι η άλμη σας είναι στη σωστή αναλογία, αν βυθίσετε μέσα ένα άβραστο αυγό, και αυτό αρχίσει να επιπλέει και η ράχη του είναι έξω από το νερό. Ετοιμάζετε τόση άλμη όσο θα είναι και το δοχείο που θα βάλετε το τουρσί σας διότι πρέπει να σκεπαστούν όλα τα υλικά σας μέχρι επάνω.

Τουρσί:
Σ' ένα δοχείο βάζετε το λάχανο, το κουνουπίδι, τα καρότα, το σέλινο, το λεμόνι και τα ρεβίθια. Έπειτα τα σκεπάζετε μέχρι επάνω με την άλμη που έχετε ετοιμάσει. Αν δείτε ότι σας περισσεύει άλμη, μην την πετάξετε διότι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγη ακόμη μετά από 1-2 μέρες, αν δείτε ότι έχει κατέβει η στάθμη της μέσα στο δοχείο.

*Είναι καλό καθημερινά να κουνάτε το δοχείο σας καλά ώστε να ανακατεύετε η άλμη που βρίσκεται μέσα. Αν κρατήσετε το δοχείο με το τουρσί  μέσα στο σπίτι σας για 10 περίπου μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, και το ανοίξετε μετά, θα διαπιστώσετε ότι το τουρσί σας έχει γίνει. Από τη στιγμή όμως που θα το ανοίξετε θα πρέπει να βάλετε το τουρσί σε μέρος δροσερό και χωρίς ήλιο.

                                                                                          Καλή σας επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...