Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Μια σάλτσα για το καλοκαίρι

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή γι'αυτή τη σάλτσα, από το καλοκαίρι,όλη η πεμπτουσία του καλοκαιριού σε μια ντοματένια,κατακόκκινη, σάλτσα με την πρώτη ύλη στο απόγειο της δόξας της.....





Το πορτοκάλι υπερ-τονίζει τη μοναδικότητα,τα μπαχαρικά εξισορροπούν τη γεύση.



ΥΛΙΚΑ
6 ζουμερές κόκκινες ντομάτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.γλυκού πελτές
1 κ. γλυκού ζάχαρη
Ξύσμα και χυμός 1 πορτοκαλιού
1 μικρούτσικο κομματάκι κανέλα(δε θέλουμε να καλύψει τα αρώματα)
1/2 κ.γλυκού κάρυ απαλό
1/4 κ.γλυκού κύμινο
1/3 κ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι
άφθονο καλό ελαιόλαδο


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα,στο ελαιόλαδο,σε μέτρια φωτιά,μαζί με όλα τα μπαχαρικά,,εκτός του μοσχοκάρυδου, να μαραθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον αφήνουμε λίγο να τηγανιστεί.
Βάζουμε τις ντομάτες στο μούλτι,ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα,ρίχνουμε το ξύσμα,το χυμό πορτοκαλιού,αλάτι,ζάχαρη και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά,αρχικά,τη σάλτσα σκεπασμένη, να αρχίσει να δένει.
Όταν αρχίσει να στεγνώνει χαμηλώνουμε για να μην καεί,ανακατεύοντας κάθε τόσο,και την αφήνουμε ώσπου να στεγνώσει καλά και να μείνει με το λάδι της.
Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Ταιριάζει με πολλά....ζυμαρικά,ρύζι,κεφτεδάκια,σε πίτσα,με μελιτζάνες και κολοκυθάκια τηγανιτά,μα η αποθέωσή της είναι με τηγανιτές πατάτες...δεν υπάρχει αυτή νοστιμιά,παρά μόνο το καλοκαίρι....





Για σίγουρη επιτυχία θυμηθείτε τα εξής δύο:
1/ Όχι τσιγκουνιά στο ελαιόλαδο,χρειάζεται μπόλικο για να νοστιμίσει
2/ Πολύ καλό δέσιμο...στο τέλος η ντομάτα δεν πρέπει να έχει ίχνος υγρού,μόνο σάρκα ντομάτας που τσιτσιρίζει στο ελαιόλαδο!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...