Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Πήλιο-Ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ιδανική εποχή για ήρεμες διακοπές, με χαμηλότερες τιμές και λιγότερο κόσμο.
Περίπατοι σε λιθόστρωτα καλντερίμια, δροσιστικές βουτιές σε πανέμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά, τοπικές γεύσεις, παρατήρηση πουλιών, επισκέψεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, βόλτες με τρενάκι και πολλά άλλα. 
Πήλιο
Αναμφίβολα, το Πήλιο είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, και ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου. Εκπληκτικό βουνό με ποικιλία στη βλάστηση και θέα στο γαλάζιο της θάλασσας.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το Πήλιο είναι η χώρα των Κενταύρων, όντα μυθικά, με το μισό κορμί ανθρώπινο και το άλλο μισό αλόγου. Οι Κένταυροι έζησαν στις δασωμένες πλαγιές του Πηλίου, εκεί όπου έγιναν διάφορες μάχες όπως, η Γιγαντομαχία και η Κενταυρομαχία. Εκεί έγιναν και οι θεϊκοί γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδος που ύμνησαν ο Ομηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης.
Απολαύστε διαδρομές μοναδικές στη φύση. Ανεβαίνοντας σας πλημμυρίζει το πράσινο, κατεβαίνοντας σας περιμένουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας.
Εχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 24 παραδοσιακά χωριά, άλλα σκαρφαλωμένα στις πλαγιές και άλλα πλάι στη θάλασσα. Καθένα έχει τη δική του μαγεία.
Στην Πορταριά απολαύστε το καφεδάκι σας στη δροσερή πλατεία με τα πλατάνια και τις ορτανσίες. Η Μακρινίτσα είναι το «μπαλκόνι του Πηλίου» με θέα όλο το Βόλο και τον Παγασητικό Κόλπο.
Στη Βυζίτσα θαυμάστε τα περίφημα πηλιορείτικα αρχοντικά, στις δε Μηλιές, στην κεντρική πλατεία του χωριού επισκεφτείτε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αλλά και τη βιβλιοθήκη «Ψυχή Ακος» και το τοπικό μουσείο.
Φυσικά μην παραλείψετε το φημισμένο χωριό της Τσαγκαράδας με τις τέσσερις συνοικίες – με την πιο φημισμένη της Αγ. Παρασκευής με την ομώνυμη εκκλησία και τον χιλιόχρονο πλάτανο.
Στο Ανατολικό Πήλιο είναι και το κεφαλοχώρι Ζαγορά με τα περίφημα μήλα Ζαγοράς, το Μούρεσι, η γραφική Νταμούχαρη με το πανέμορφο λιμανάκι της - εκεί γυρίστηκαν και σκηνές από την χολιγουντιανή κινηματογραφική ταινία «Mamma Mia»-, η παραλία του Αγ. Ιωάννη, ο Κισσός κ.ά. Στο Νότιο Πήλιο η Αργαλαστή, πιο κάτω το Χόρτο, η Μηλίνα και ο δρόμος συνεχίζει μέχρι την Αγ. Κυριακή και το Τρίκερι.




Info
- Το Πήλιο βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας και η πόλη του Βόλου απέχει 202 χλμ. από Θεσσαλονίκη και περίπου 310 χλμ. από Αθήνα. Η Πορταριά από Βόλο απέχει 17 χλμ., η Μακρινίτσα 19 χλμ., η Ζαγορά 45 χλμ., η Τσαγκαράδα 56 χλμ., το Μούρεσι 59 χλμ., η Νταμούχαρη 64 χλμ. κ.ά.
- Στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες, ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία για ευχάριστη και άνετη διαμονή. Ξενοδοχεία θα βρείτε και στην πόλη του Βόλου.
Tips
- Tα παραδοσιακά καλντερίμια και το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το πανέμορφο αυτό βουνό. Περιπατητικές διαδρομές ξεκινούν από όλα τα χωριά και οδηγούν είτε σε παραλίες, ξωκλήσια, πέτρινα γεφύρια και σκιερές πλατείες. Εξαιρετική είναι η διαδρομή Αγία Παρασκευή Τσαγκαράδας – Νταμούχαρη – Παπά Νερό – Αγιος Ιωάννης.
- Επιβιβαστείτε και στο φημισμένο τρενάκι του Πηλίου, τον «Μουντζούρη», που ξεκινάει από τα Λεχώνια και περνάει από τους παραδοσιακούς οικισμούς Ανω Γατζέα, Αγία Τριάδα, Αγ. Αθανάσιο Πινακατών και τερματίζει στις Μηλιές.
- Κατά την παραμονή σας στην περιοχή απολαύστε γνήσιες πηλιορείτικες γεύσεις όπως σπετζοφάι, πίτες, τυρόψωμο κ.ά. Σταματήστε στα κιόσκια που πωλούνται παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από ντόπιους συνεταιρισμούς γυναικών.
- Επίσης, θα κολυμπήσετε σε πολύ όμορφες παραλίες, άλλες με βότσαλα και άλλες με αμμουδιά. Μερικές από αυτές είναι ο Μυλοπόταμος και η Φακίστρα κοντά στην Τσαγκαράδα, το Παπά Νερό, ο Αγ. Ιωάννης, η παραλία στην Νταμούχαρη, η Μηλίνα, η Πάλτση, τα Καλά Νερά κ.ά.



-Κείμενα : Ντέπυ Χιωτοπούλου nchiotopoulou@ekdotiki.gr
Φωτογραφίες: Kristy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...