Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Μια βόλτα στο Αϊβαλί

(youtube video)

Απέναντι από τη Λέσβο, στα παράλια της Μικράς Ασίας, βρίσκεται το Αϊβαλί ή αλλιώς Κυδωνίες.
Το Αϊβαλί λόγω της θέσης του, αποτελεί τουριστικό προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Αϊβαλί, ήταν ένα από τα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού που άκμασε το εμπόριο, η προσφυγιά όμως του 1922, ξερίζωσε τους Έλληνες της περιοχής, παρόλα αυτά κάποιοι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής μιλούν ακόμη τα ελληνικά.



Καζάν-ντιπί(ο πάτος του καζανιού)

Παραδοσιακό γλυκό από τη Μικρά Ασία:



ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα
8 κούπες γάλα
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ρυζάλευρο
1/4 κούπα ανθόνερο


Για τον καμένο πάτο
2 κουταλιές της  σούπας ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις 7 κούπες γάλα μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
Διαλύουμε το ρυζάλευρο μέσα σε μια κούπα κρύο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το ανθόνερο και αφήνουμε την κρέμα να δέσει.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι καίμε τις 2 κουταλιές ζάχαρη και ρίχνουμε άλλες δυο μεγάλες κουταλιές από την κρέμα για να καεί.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα του τηγανιού και ρίχνουμε την υπόλοιπη από την κατσαρόλα.
Αφού κρυώσει το γλυκό καλά το χωρίζουμε σε κομμάτια και το βγάζουμε από το τηγάνι,
αναποδογυρίζοντας το,ώστε το ‘καμένο’ να φαίνεται.



(Πηγές: wikipedia,syntagies.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...