Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Eλληνική διατροφή και μακροζωία..

Η απλή διατροφή που ακολουθείται από Έλληνες αγρότες είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή και μπορεί να προστατεύσει από τους γνωστούς κινδύνους για την υγεία όπως το κάπνισμα και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με μια μελέτη.
Η ελληνική παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά ως ευεργετική για την υγεία περισσότερο από ό,τι πριν από 20 χρόνια-συνδυάζει το καλύτερο της τρέχουσας επιστημονικής γνώσης σχετικά με την υγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Δημήτρη Τριχόπουλου, από τη σχολή Δημόσιας Yγείας του Χάρβαρντ, σε 182 Έλληνες αγρότες, ηλικίας 70 ετών και άνω, αναφέρεται ότι η διατροφή αυτών των ανθρώπων αποτελεί διατροφικό πρότυπο, το οποίο εξηγεί τη μακροζωία και τη γενική καλή κατάσταση της υγείας τους. 
Η διατροφή των αγροτών, περιελάμβανε ψωμί ολικής αλέσεως, πατάτες, δημητριακά, σούπες, σαλάτες πλούσιες σε ελαιόλαδο και κατανάλωση λαχανικών και φρούτων σε μεγάλες ποσότητες.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι η διατροφή τους περιελάμβανε χαμηλή κατανάλωση γάλατος  αλλά υψηλή κατανάλωση σε τυρί φέτα και γιαούρτι.
Τέλος η εξαετής μελέτη του κύριου Τριχόπουλου, έδειξε ότι οι συγκεκριμένοι αγρότες προτιμούσαν τα ψάρια από το κρέας και συνόδευαν πάντα το φαγητό τους με κρασί.

(πληροφορίες:independent.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όταν τα πολλά λόγια είναι περιττά...

Κάποιες φορές μια φράση σ' ένα μήνυμα, σ' ένα  κομμάτι χαρτί ή σ' έναν τοίχο, αρκεί για να εκφράσει τα πάντα... ...